3 Trend yang boleh memberi kesan kepada pilihan anda Ijazah kejururawatan atau atur cara lain

3 Trend yang boleh memberi kesan kepada pilihan anda Ijazah kejururawatan atau atur cara lain

Kami semua melihat tajuk berita: “Kerja pertumbuhan gerai,” “Kerja shrinks pasaran”, dan sebagainya. Tetapi tiada apa-apa kerjaya prospek yang akan menceriakan? Terdapat beberapa trend yang mencadangkan bahawa kerjaya dalam penjagaan kesihatan boleh membentangkan banyak peluang, walaupun ketika kegawatan ekonomi sekarang. Berita baik bagi sesiapa yang menimbangkan kejururawatan atau atur cara juruteknik farmasi.

1. Baru hak bagi ahli farmasi di Ontario.
Pada bulan Oktober 2012, Ontario kerajaan mengumumkan bahawa ia akan memperluaskan peranan yang dimainkan oleh ahli farmasi di dalam sistem penjagaan kesihatan termasuk keistimewaan baru tiga berikut dan tanggungjawab: menguruskan rakaman selsema, memperbaharui preskripsi tertentu dalam had dan menetapkan alat bantuan untuk berhenti merokok. Tetapi Apakah kesan, jika ada, Adakah keputusan ini mempunyai pekerja penjagaan kesihatan dalam rangkaian sokongan farmasi, iaitu, farmasi juruteknik program graduan yang membantu ahli farmasi untuk kedai, menyusun, dan pakej ubat-ubatan di belakang kaunter.

Jawapan yang satu adalah bahawa tugas-tugas yang baru bagi ahli farmasi akan membawa mereka bergantung lebih kepada graduan program juruteknik farmasi. Sebagai ahli farmasi mengambil tanggungjawab semakin perubatan, juruteknik mereka mungkin perlu memikul tanggungjawab yang lebih untuk operasi-operasi harian yang lain.

Tanggungjawab yang lebih banyak bagi ahli farmasi di Ontario boleh diterjemahkan kepada masa depan yang cerah bagi program juruteknik farmasi grads.

2. Kanada penuaan penduduk
Yang pertama golongan boom bayi yang mencapai umur persaraan, penduduk Kanada mendapat lebih tua, dan penduduk lebih tua untuk membuat lebih banyak permintaan kami sistem penjagaan kesihatan, mewujudkan peluang untuk semua jenis profesional penjagaan kesihatan, termasuk program graduan kejururawatan.

Ini greying penduduk kami juga boleh diterjemahkan kepada banyak peluang pekerjaan bagi graduan program juruteknik farmasi. Orang-orang yang lebih tua cenderung ditetapkan lebih ubat-ubatan. Dan, seperti kemudahan kediaman yang baru naik untuk menampung penduduk kanan kami membesar, mereka sering termasuk farmasi untuk dalaman.

3. Baru hak untuk jururawat di Ontario
Ontario juga membolehkan pengamal jururawat untuk menduduki peranan tradisinya disediakan oleh doktor keluarga. Ini bermakna bahawa ijazah kejururawatan melayakkan seseorang untuk bertindak sebagai seorang profesional penjagaan primer. Daripada membuat pelantikan 15 minit enam bulan lebih awal dengan seorang doktor yang sudah terlalu kerap diguna, pesakit boleh membuat setengah jam ke satu jam temujanji pada notis yang lebih pendek dengan pengamal jururawat yang mempunyai masa dan memberi sokongan institusi kepada mengambil pendekatan holistik kepada Kesihatan, iaitu, membiasakan diri mereka dengan sejarah pesakit-pesakit mereka, faktor-faktor risiko, gaya hidup dan sebagainya.

Tertarik, tetapi tidak pasti bagaimana kehidupan bekerja mungkin kelihatan untuk kejururawatan atau farmasi juruteknik program siswazah? Berikut adalah penggulung cepat:

-Atur juruteknik farmasi menyediakan pelajar untuk bertindak sebagai Pembantu kepada ahli farmasi berlesen, melaksanakan tugas-tugas seperti sebagai menjawab telefon, menyediakan tuntutan insurans, operasi Daftar tunai, menguruskan inventori dan menyediakan ubat cecair.
-Ijazah kejururawatan menyediakan pelajar untuk bekerja dalam pelbagai peranan penjagaan kesihatan, bermula dari hospital dan persekitaran klinikal untuk Makmal Penyelidikan.

Nasib baik yang memilih kerjaya yang betul untuk anda!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *