3 Tips yang cepat untuk melegakan kesakitan Coccyx

3 Tips yang cepat untuk melegakan kesakitan Coccyx

Coccyx yang biasanya dirujuk sebagai tailbone ini kerana lokasi, penampilan dan fungsi. Kadang-kadang, kerana kemalangan atau aktiviti harian yang mudah yang meletakkan tekanan yang tidak perlu dan geseran untuk tailbone kami, ia mungkin menjadi lebam atau rosak. Sering kali, mereka boleh mencederakan tanpa sebab pada semua. Terdapat beberapa kes di mana trauma, kehelan, keretakan dan tumor terkenal punca keadaan tersebut. Betapa seriusnya kesakitan membuat pesakit tidak selesa untuk berurusan dengan kehidupan seharian. Setelah sakit coccyx adalah lebih mengecewakan kerana kesakitan adalah besar apabila duduk kerana tekanan yang diletakkan di atas tailbone anda. Kadang-kadang kesakitan adalah jadi teruk malah berbaring menjadi masalah. Tetapi tidak akan kecewa kerana anda tidak semata-mata, sakit coccyx boleh dirawat dan sembuh dalam kebanyakan kes-kes dan jika anda ingin tahu cara untuk menyembuhkan kesakitan ini artikel ini mungkin membantu anda.

Coccyx sakit boleh mengalami beberapa sebab-sebab. Anda boleh mendapatkan tailbone kesakitan akibat kecederaan beberapa untuk belakang anda. Sebab-sebab biasa jatuh tangga, lenturan tubuh pada sesetengah cara tidak sesuai atau mengangkat sesuatu objek yang berat. Ia juga adalah perkara biasa bagi orang-orang yang terlibat dalam aktiviti sukan seperti sukan mendayung, Berbasikal, taekwondo dan bola sepak yang mana tailbone yang dikenakan tekanan yang berulang. Coccyx sakit juga dikenali memberi kesan lebih banyak perempuan daripada lelaki. Ini adalah kerana pelvis wanita adalah lebih luas dan justeru itu meninggalkan tailbone yang lebih terdedah. Coccyx kebanyakannya mengalami apabila melahirkan. Sering kali mereka hanya mendapat cahaya lebam kerana kepala bayi yang gelongsor yang lepas di tailbone kerana ia bergerak melalui terusan kelahiran. Lebam ini biasanya hilang dengan sendiri. Tetapi dalam kes-kes yang lebih teruk coccyx yang mungkin meretakkan dan cara terbaik untuk menangani sakit coccyx dalam situasi ini adalah untuk berjumpa doktor dengan serta-merta.

Mujurlah, kebanyakan kes-kes yang tailbone sakit boleh diubati oleh langkah-langkah berjaga-jaga yang mudah dan latihan dan kebanyakannya ia hilang dengan sendirinya selepas kadang-kadang. Dalam kes ia menjadi lebih teruk atau tidak pergi di sini adalah beberapa tips untuk melegakan kesakitan coccyx:

• Apabila berurusan dengan kesakitan coccyx, adalah dinasihatkan untuk mengelak daripada duduk untuk tempoh yang panjang kerana ini boleh memburukkan lagi coccyx kesakitan kerana tekanan yang jatuh pada tailbone itu. Dan, bila-bila masa anda duduk, cuba bersandar ke depan sehingga kebanyakan tekanan tidak di belakang. Gunakan kusyen coccyx seboleh mungkin kerana mereka menyediakan sokongan untuk belakang anda dan meringankan sakit coccyx. Bantal ini biasanya direka dengan lubang yang mana anda boleh meletakkan tailbone anda sambil duduk. Ini akan mengelakkan tekanan pada coccyx anda dan dengan itu mengelakkan memburukkan lagi kesakitan coccyx anda. Dua jenis yang paling biasa coccyx kusyen adalah jenis runcit dan Hirisan.

• Anda boleh juga menggunakan ais di tailbone beberapa kali sehari selama 10-15 minit setiap kali. Haba dan terapi sejuk diketahui amat berkesan untuk sakit. Sekiranya sakit ringan tailbone yang anda perlu memohon dengan memampatkan sejuk, manakala dalam kes sakit kronik terapi haba hendaklah digunakan.

• Ambil satu reliever sakit seperti Ibuprofen untuk membantu meringankan kesakitan. Mungkin ini adalah cara yang paling mudah untuk mengurangkan ketidakselesaan yang dibawa oleh keadaan ini. Walau bagaimanapun, seperti ubat-ubatan lain, ini perlu diambil secara sederhana.

Dengan mengikuti tips di atas dan membawa perubahan kecil kepada cara hidup khas yang berhati-hati tentang postur badan anda dan menggunakan kusyen coccyx seberapa banyak yang mungkin anda boleh melegakan kesakitan coccyx anda, tetapi jika sakit itu berterusan ia dinasihatkan untuk melihat pakar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *