3 Risiko-risiko kesihatan yang serius kerana berat badan berlebihan

3 Risiko-risiko kesihatan yang serius kerana berat badan berlebihan

Berat badan yang berlebihan bukan hanya masalah kelihatan, ia boleh menjadi turun betul-betul berbahaya untuk kesihatan anda! Berat badan tambahan yang menyebabkan stres fizikal di hampir setiap bahagian badan anda. Anda mungkin tidak menyedarinya (kecuali jika anda sedang menaiki tangga beberapa), tetapi organ-organ penting seperti paru-paru dan jantung anda perlu bekerja lebih masa kerana segala yang tambahan berat badan.

Mari kita lihat 3 risiko kesihatan yang serius kerana berat badan berlebihan.

1. Kanser – saya harus mulakan dengan mengatakan bahawa terdapat tiada sebab disahkan secara saintifik yang kelebihan berat mengapa risiko untuk kanser meningkat dalam individu yang badan, namun statistik menunjukkan peningkatan kanser pada orang-orang yang gemuk secara klinikal berbanding dalam pelbagai berat badan yang sihat.
2. Taip kencing manis – lebih 70% daripada mereka yang mempunyai diabetes jenis 2 adalah berlebihan berat badan. Kencing manis jenis 2 adalah salah satu penyakit maut itu yang pada asasnya merupakan sebahagian daripada menjadi gemuk. Anda boleh mengurangkan risiko anda menghidap kencing manis jenis 2 dengan tinggal di bentuk dan tidak pernah sampai ke titik di mana anda berlebihan berat badan secara drastik. Jika anda sudah mempunyai kencing manis jenis 2 kemudian berat boleh tahap glukos anda lebih mudah untuk menguruskan dan dalam sesetengah kes, anda boleh benar-benar songsang jenis 2 kencing manis begitu banyak bahawa anda mungkin tidak perlu mengambil ubat untuk itu.
3. Penyakit jantung – anda mungkin pernah mendengar tentang ini semata-mata kerana ia boleh membunuh anda dengan serta-merta! 70% orang-orang yang menghidap penyakit jantung adalah secara klinikal gemuk. Mengurangkan berat badan anda membolehkan jantung anda bekerja yang kurang boleh tambah tahun ke dalam hidup anda. Ia juga adalah satu kenyataan bahawa berat badan yang sihat menggalakkan pengurangan kolesterol LDL (kolesterol jahat) manakala pada masa yang sama meningkatkan HDL (kolesterol baik).

Jadi ingat, mengurangkan berat badan anda lebih dapat membuat anda kelihatan baik, ia boleh menjadi lifesaver sebenar!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *