3 Peringkat pedih ulu hati yang mendedahkan mengapa pedih ulu hati perlu diberi perhatian serius

3 Peringkat pedih ulu hati yang mendedahkan mengapa pedih ulu hati perlu diberi perhatian serius

Pedih ulu hati terkena pada pelbagai tahap keterukan. Ia adalah perbezaan atau gejala-gejala yang anda boleh tahu langkah-langkah yang perlu diambil untuk menangani masalah tersebut. Memahami tahap keterukan pedih ulu hati ini juga akan mendedahkan mengapa pedih ulu hati adalah satu perkara yang serius.

Peringkat 1-A Bahang di dada anda di belakang anda breastbone yang tidak kerap berlaku. Oleh “tidak kerap” yang saya maksudkan bahawa anda mengalami masalah ini tidak lebih dari sekali seminggu atau beberapa kali sebulan.

Pada dasarnya, anda mempunyai dua pilihan bagi pelepasan daripada ini cahaya peringkat pedih ulu hati. Di kaunter antasid mudah membetulkan masalah. Pilihan kedua anda adalah untuk beri perhatian pada pilihan makanan yang menyebabkan masalah dan untuk mengelakkan mereka makanan.

Peringkat 2-The Bahang adalah lebih teruk menyebabkan sakit di belakang breastbone itu. Jika masalah ini berlaku dua kali atau lebih seminggu maka ia adalah masa untuk berjumpa doktor.

Antasid masih boleh membantu masalah ini serta beberapa lebih tertanya-tanya kaunter ubat-ubatan untuk menjaga pedih ulu hati di bay. Lagi mengelakkan makanan pencetus bagi ketidakselesaan anda adalah dinasihatkan. Matlamat anda pada peringkat ini adalah untuk mengelakkan pedih ulu hati berulang anda daripada menjadi lebih teruk

Peringkat 3 – pada peringkat ini anda akan mengalami gejala-gejala di peringkat 2 serangan serta mengalami refluks asid. Itulah Bilakah aliran asid perut kembali ke tekak anda menyebabkan kesakitan, rasa Bahang dan rasa masam yang dahsyat dalam mulut anda.

Jangan cuba untuk merawat diri anda pada peringkat ini. Ini adalah masa untuk berunding dengan doktor untuk bantuan. Ini episod refluks akan menyebabkan kerosakan dan parut ke esofagus anda yang boleh mengakibatkan kesukaran menelan, batuk, dan wheezing. Juga pada tahap ini anda menjalankan risiko masalah kesihatan lebih serius yang lain.

Pedih ulu hati ini berlaku apabila refluxes asid perut kembali ke esofagus. Ini berlaku kerana:

1) di bawah esofagus sphincter (LES) yang telah lemah dan gagal melaksanakan sebagaimana yang sepatutnya. Fungsi injap LES adalah untuk menjaga perut asid di dalam perut. Apabila ia rosak, ia akan membolehkan asid perut untuk banjir semula ke dalam esofagus, menyebabkan pedih ulu hati. Ini adalah gejala biasa Tentera Darat GERD atau penyakit refluks Gastroesophageal.

2) makan makanan pencetus. Biasanya termasuk senarai makanan yang memburukkan pedih ulu hati: makanan yang digoreng atau sarat dengan lemak, coklat, kopi, gula, pudina dan alkohol.

3) Menu besar sejurus sebelum tidur. Apabila anda mengambil hidangan besar meningkatkan asid perut dan jika anda berbaring masuk sebelum penghadaman yang sempurna telah berlaku maka kedudukan badan anda memudahkan asid dalam perut untuk tergesa-gesa balik ke dalam esofagus anda.

4) hiatal hernia. Hiatal hernia berlaku apabila tisu-tisu yang menyokong penghadaman yang lemah menyebabkan bahagian perut atas tergelincir melalui cuti yang sekali gus meningkatkan potensi untuk pedih ulu hati.

5) rokok. Nikotin dalam tembakau melemahkan LES yang meningkatkan potensi untuk reflux.

6) tekanan. Tekanan boleh meningkatkan pengeluaran asid dalam perut sekali gus menyumbang kepada pedih ulu hati.

Pedih ulu hati boleh tumbuh lebih teruk dengan masa jika kita tidak mengambil langkah-langkah untuk menghentikan masalah. Komplikasi yang teruk boleh berlaku apabila kita gagal untuk menyimpan pedih ulu hati dalam semak.

Yang sebelum ini disebut, pedih ulu hati dan sistem pencernaan boleh menyebabkan esofagus ke berparut, menjadikannya sukar untuk menelan makanan. Jika tidak dirawat kiri keadaan boleh maju ke dalam esofagus Barrett.

Barretts wujud apabila sel-sel yang sama untuk lapisan perut mula untuk membangunkan dalam esofagus lebih rendah. Keadaan ini adalah amat menyusahkan kerana ia boleh meningkatkan risiko anda menghidap kanser esofagus yang sukar untuk mendiagnosis dan sukar untuk dirawat.

Dalam artikel ini, anda telah belajar mengapa pedih ulu hati perlu diberi perhatian serius. Jika anda telah berkembang melepasi peringkat pertama, maka Inilah masanya untuk menghentikan trend. Masa yang terbaik untuk mendapatkan pedih ulu hati di bawah kawalan adalah sekarang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *