3 Jenis ruam punggung

3 Jenis ruam punggung

Ruam punggung adalah lebih biasa di kalangan wanita dan ia menyebabkan rasa malu adalah lebih agonizing daripada penyakit itu sendiri. Berita baik adalah bahawa merawat ruam punggung adalah mudah. Tidak seperti lain-lain kesusahan yang menimpa, ruam punggung jarang dapat dibincangkan walaupun di antara wanita dan oleh itu kalangan sosial akan penggunaan yang sedikit atau tiada dalam situasi tersebut. Mari kita itu lihat cara-cara yang berbeza untuk merawat ruam punggung.

1. Punggung ruam yang disebabkan oleh yis

Jangkitan yis adalah sangat biasa dan ia biasanya mempengaruhi lelaki zakar atau faraj wanita. Peringkat utama rawatan terletak di mengandungi jangkitan yis supaya ia tidak merebak lagi. Jika ruam punggung adalah hasil daripada jangkitan yis, maka ia perlu disimpan, untuk ruam reda.

2. Hubungi dermatitis.

Contact dermatitis adalah merupakan satu bentuk punggung ruam dan disebabkan oleh alergen yang hadir dalam pakaian. Jenis ruam ini muncul di punggung terutamanya Bilakah seseorang individu mengamalkan postur duduk yang untuk berjam-jam. Di samping itu, berlebihan peluh juga memainkan peranan dalam pembiakan bakteria.

3. Variasi yang lebih serius

Ketiga jenis ruam punggung, walaupun biasa boleh menjadi lebih serius dan berkaitan dengan isu-isu seperti HIV, HSV atau bahkan beberapa bentuk pendam chicken pox.

Ubat-ubatan topikal sering adalah cukup untuk memberikan kelegaan. Walau bagaimanapun, ianya sering sukar untuk diagnoise jenis ruam punggung, kecuali melalui pemeriksaan perubatan yang betul. Over-the-Counter ubat yang sering berucap simptom dan bukannya punca. Walau bagaimanapun, sesetengah ubat semula jadi seperti minyak Tamanu kerja-kerja bagi kebanyakan kulit penderitaan dan meninggalkan tiada kesan sampingan. Diagnosis yang tepat adalah penting untuk membawa ubat berpanjangan untuk ruam punggung dan Penasihat kesihatan anda boleh menentukan barisan terbaik rawatan akan diterima pakai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *