3 Gejala utama osteoporosis

3 Gejala utama osteoporosis

Osteoporosis pada amnya berkembang tanpa apa-apa gejala yang jelas dan oleh itu dirujuk sebagai ‘penyakit senyap’. Beberapa tanda-tanda yang timbul biasanya muncul hanya pada peringkat yang lebih maju. Biasanya orang tidak menyedari penyakit yang sedang tanam, kecuali tulang-tulang mereka bertukar menjadi begitu lemah bonggol yang ringan atau kejatuhan membawa kepada patah atau runtuh daripada vertebra yang. Sesetengah orang juga boleh membangunkan postur stooped, kehilangan ketinggian atau teruk mempunyai sakit belakang apabila penyakit ini adalah di peringkat yang lebih maju.

Keretakan

Ini secara umumnya adalah gejala osteoporosis. Tulang menjadi terlalu lemah untuk menyokong badan jadi mereka pulang dengan bonggol yang ringan atau sederhana tekanan. Walaupun penyakit ini mempengaruhi semua tulang badan, yang paling mudah termasuk tulang belakang, diikuti dengan pinggul, yang diikuti dengan pergelangan tangan.

Menghancurkan tulang belakang patah, yang melibatkan runtuh atau kejatuhan vertebra yang sangat menyakitkan dan boleh menyebabkan postur berfungsi dan cacat.

Stooped postur dan kehilangan ketinggian

Walaupun kebanyakan orang percaya bahawa stooped postur dan kehilangan ketinggian berlaku kerana penuaan, merekalah sebenarnya avertable gejala osteoporosis. Kehilangan ketinggian paling sering berlaku kerana “mampatan keretakan” dalam tulang belakang, yang seterusnya, timbul apabila tisu-tisu tulang yang lemah vertebra yang memberi laluan. Hingga lemah ini boleh runtuh walaupun melalui batuk atau bersin, mengakibatkan rasa sakit yang secara tiba-tiba, tidak tertanggung. Dalam tempoh tertentu, keretakan ini membawa kepada stooped postur, humpy balik atau kehilangan sebanyak 6 inci tinggi.

Sakit belakang akut atau kronik

Bahagian atas badan adalah disambungkan ke pelvis dan kaki anda dengan tulang belakang yang lebih rendah. Tulang belakang yang lebih rendah anda adalah salah satu, yang menganugerahkan anda keupayaan untuk berubah, bengkok, mengangkat atau twist. Ia juga menyokong sebahagian daripada berat badan anda ketika anda berdiri. Oleh itu, ini adalah wilayah yang sentiasa di bawah tekanan maksimum dan juga Tempahan terdedah kepada osteoporosis. Osteoporosis rantau ini menyebabkan kesakitan yang tidak tertanggung dan tajam.

Oleh itu, kesan osteoporosis yang sering mengungkapkan dan melemahkan. Berita baik adalah bahawa osteoporosis adalah satu keadaan yang boleh dicegah dan dirawat. Keperluan ini adalah untuk mendidik diri sendiri tentang bagaimana untuk membuat lebih baik kesihatan tulang anda dan Jauhkan diri anda daripada risiko osteoporosis.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *