3 Cara mudah untuk menghilangkan lebihan cecair badan

3 Cara mudah untuk menghilangkan lebihan cecair badan

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin sedang mengalami pengekalan air. Tetapi lebih sering daripada tidak, kembung dan bengkak disebabkan diet anda, terutamanya jika anda suka makan makanan yang tinggi dalam natrium. Sebab-sebab lain mengapa anda mungkin sedang mengalami retensi cecair termasuk ketidakseimbangan hormon semasa tempoh bulanan atau menopaus, berdiri untuk tempoh masa yang panjang, kesan beberapa ubat-ubatan, gejala-gejala penyakit yang serius dan cuaca panas.

Apa-apa sebab di sebalik blues pengekalan air anda, perkara penting yang perlu dilakukan adalah untuk menonton diet anda. Kadang-kadang, mengubah cara anda makan boleh sudah membantu meringankan masalah retensi cecair anda. Walau bagaimanapun, jika anda mengesyaki bahawa anda edema atau kembung disebabkan oleh beberapa penyakit yang serius, anda perlu pergi ke doktor untuk keadaan anda disemak. Masalah jantung dan kegagalan buah pinggang adalah di antara penyakit-penyakit serius termasuk pengekalan air sebagai tanda.

Sebaik sahaja anda telah memastikan bahawa anda swollenness ini tidak disebabkan oleh penyakit atau keadaan yang serius, anda kini boleh mula berikut tips di bawah yang boleh membantu meringankan kembung dan bengkak.

1. Makan natrium Kurang

Seperti yang disebutkan tadi, orang-orang yang gemar makanan yang masin akan terdedah kepada air pengekalan. Oleh itu, ia benar-benar akan membantu jika anda mengurangkan pengambilan sodium. Ia mungkin satu idea yang bijak untuk menjauhkan diri daripada cip, mi segera, makanan berlemak dan daging yang diproses. Jika anda benar-benar perlu makan apa-apa jenis makanan, anda mungkin mahu untuk memilih sesuatu yang rendah natrium atau mempunyai kurang garam.

Malah, ia akan jadi lebih baik jika anda boleh mengurangkan pengambilan natrium anda untuk hanya 1,000 miligram setiap hari. Anda boleh mencapai matlamat ini dengan memberi perhatian kepada label makanan. Anda juga mungkin mahu mengurangkan penggunaan perasa dan perisa-perisa, yang juga tinggi dalam natrium.

2. Tambah diuretik makanan dalam diet anda

Perkara-perkara lain yang penting yang anda perlu menambah diet anda akan diuretics semulajadi, iaitu makanan yang semulajadi menjadikan seseorang membuang air berlebihan di dalam badan. Buah-buahan Citrus dan tembikai adalah hanya beberapa contoh makanan tersebut. Anda juga mungkin mahu untuk mencari makanan yang kaya dengan kalium supaya anda dapat mengekalkan tahap mineral penting dalam badan anda.

3. Minum air yang banyak

Ironinya, orang-orang yang tidak minum cukup air atau cecair akan lebih terdedah kepada air pengekalan berbanding mereka yang minum banyak air dan cecair. Sebab utama di sebalik ini adalah bahawa badan cenderung mengekalkan air apabila ia mengalami dehidrasi. Ini adalah cara yang badan anda copes semasa musim kemarau atau kekurangan sumber-sumber air.

Jika benar-benar tiada kemarau atau kekurangan sumber air di kawasan anda, baik maka terdapat tiada alasan untuk anda skimp air. Anda perlu minum 6 hingga 8 gelas air sehari untuk membantu fungsi badan anda dengan baik. Beberapa cecair seperti jus buah-buahan dan sup, juga boleh digunakan sebagai ganti air. Walau bagaimanapun, ia akan menjadi satu idea yang baik untuk mengurangkan minuman kopi, teh dan soda apabila anda dehidrasi kerana minuman ini boleh menyebabkan anda untuk menyingkirkan air yang lebih banyak daripada tubuh.

Jika masalah pengekalan air anda adalah disebabkan oleh perubahan hormon semasa menopaus dan haid bulanan anda, anda mungkin mahu cuba Expelis.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *