23 Perkara untuk memakai Cv anda tidak

23 Perkara untuk memakai Cv anda tidak

Setelah diambil untuk beberapa profesion yang berbeza, saya boleh mengatakan dengan keyakinan mutlak bahawa perubatan CVs adalah antara yang paling teruk pernah saya lihat. Entah bagaimana, peliknya, ramai doktor di CVs seolah-olah benar-benar memukul setiap tanda ‘apa yang tidak perlu dilakukan’. Yakinlah, walaupun, bahawa ia sememangnya masalah yang anda boleh membetulkan.

Mengapa ianya begitu? Pendek jawapannya ‘kuasa pasaran’. Adakah mereka perlu membekalkan CV yang untuk mendapatkan satu kerja pelatih? tidak.

Kemudian, apabila doktor memohon pekerjaan pertama selepas latihan (RMO/HMO), tidak benar-benar peduli apa CV mereka kelihatan seperti – terdapat banyak peluang pekerjaan doktor.

Ada yang besar lebihan kerja perubatan di Australia, jadi mengikut keperluan, doktor tidak perlu belajar kemahiran menulis CV yang. Hanya beberapa tahun yang lalu, anda mungkin boleh mendapatkan pekerjaan locum dengan setengah CV yang ditulis di atas daun pisang.

Apa yang berubah?(

Perlahan-lahan, pasaran pekerjaan perubatan menjadi lebih berdaya saing, dan terkawal. Banyak Kolej-kolej ini akan meningkatkan jumlah tempat-tempat latihan yang disediakan dan kebanyakan majikan secara besar-besaran memformalkan pemilihan dan pengambilan locums, bahkan untuk kerja-kerja jangka pendek.

Kini terdapat keperluan untuk benar-benar menguasai kemahiran untuk mendapatkan hak CV anda.

Pertama, melupakan segala-galanya yang anda belajar di sekolah tentang menulis CVs. Ia adalah satu pembaziran masa.

Kedua, tidak termasuk mana-mana barang-barang dalam CV anda. Anda boleh ketawa pada sesetengah orang ini, tetapi kebanyakan yang kita lihat setiap hari di resume, beberapa jarang – tetapi contoh-contoh sebenar daripada apa yang saya sendiri lihat.

1. Gambar
2. Perkahwinan status
3. Status kesihatan
4. Hobi atau minat
5. Butir-butir kanak-kanak
6. Mana-mana perenggan yang melebihi 40 patah perkataan
7. Pencapaian sukan
8. Apa negatif
9. Apa yang tidak benar
10. Anda bangsa atau warna
11. Tarikh lahir
12. Pengadil nama dan butiran hubungan (Kenapa? Kerana hendak mengawal capaian kepada Referi anda)
13. Agama
14. Politik gabungan
15. Ketinggian atau berat badan
16. Alamat e-mel pelik atau menyinggung (seperti)
17. Tidak relevan pekerjaan
18. Tidak relevan pendidikan
19. Gaji/pendapatan jangkaan
20. Sesuatu yang didapati salah
21. Tidak relevan rants tentang kehidupan anda, pelancongan, keinginan, dan sebagainya
22. Senarai setiap prosedur yang tunggal anda telah pernah dilakukan atau dianggap melakukan dalam hidup anda
23. Terperinci latar belakang aktiviti penipuan Medicare anda

Terdapat beberapa pengecualian kepada kaedah-kaedah ini – sebagai contoh, apabila seseorang majikan atau Kolej secara khusus meminta maklumat tertentu untuk dimasukkan.

Membuka CV anda sekarang, mengenal pasti apa-apa yang patut berada di sana, dan menghapuskannya. Bagi sesetengah anda, anda boleh mempunyai hanya halaman kosong kiri! Anda kini mempunyai satu titik permulaan yang sangat baik kepada pembunuh CV.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *