12 Sebab untuk hidup gaya hidup sihat

12 Sebab untuk hidup gaya hidup sihat

Artikel ini bertujuan untuk menunjukkan hanya apa pelbagai manfaat yang anda boleh mencapai dengan kehilangan berat badan dan meningkatkan kecergasan keseluruhan anda. Dengan mengikuti satu program pemakanan yang baik dan senaman secara konsisten, anda akan mencapai matlamat anda tetapi tidak mengharapkan ia berlaku dalam sekelip mata.

Perkara pertama yang anda perlu lakukan adalah untuk berhenti mendengar atau membeli dalam pelbagai penipuan diet yang sekitar hari ini. Realitinya adalah bahawa anda tidak akan kehilangan berat badan atau dapatkan fit dengan tidak berusaha. Berat badan kekal dan kecergasan memerlukan usaha dan komitmen tetapi hasilnya adalah berbaloi.

Tiada cara lain sekitar itu… anda perlu makan dengan betul dan anda perlu bersenam.

Okay… Mari kita lihat beberapa faedah senaman.

1. Mengurangkan lemak badan

Jika anda diet tanpa apa-apa, anda kehilangan beberapa lemak tetapi anda juga akan kehilangan otot. Menyekat kalori sebenarnya memperlahankan metabolisma yang menyebabkan anda untuk mendapatkan berat badan sebaik sahaja anda meningkatkan kalori lagi. Menggabungkan program senaman dengan berdiet anda membantu untuk memaksimumkan kehilangan lemak sambil meminimumkan kehilangan otot.

2. Mengekalkan berat badan yang sihat

Rutin yang baik pemakanan sihat dan senaman yang mengekalkan berat badan anda stabil supaya anda tidak perlu bertukar kepada Diet fad berbahaya sepanjang masa. Penipuan ini boleh bekerja untuk masa yang singkat tetapi anda akan meletakkan berat lagi hanya dengan cepat. Jika anda membuat pilihan pemakanan yang sihat dan bersenam merupakan sebahagian daripada hidup anda, berat badan yang stabil akan biasa untuk anda.

3. Lebih cepat metabolisme

Berapa banyak anda mendengar seseorang menggunakan alasan metabolisme perlahan? Saya harus mengakui bahawa saya telah menggunakannya sendiri. Selain itu, adalah mitos. Metabolisme kita memperlahankan kerana pilihan kita sendiri yang tidak sihat tidak sebaliknya.

Diet ketat kalori mencipta kekacauan dengan metabolisme manakala pelan pemakanan dan senaman yang berkesan pasti boleh mempercepatkan metabolisme anda, yang membenarkan ia untuk membakar orang-orang kg yang berlebihan.

4. Lebih mapan daya tahan dan kekuatan otot

Anda tidak perlu menjadi seorang pembina badan atau ahli sukan untuk elit untuk mendapat manfaat daripada peningkatan kekuatan dan ketahanan. Apa jua yang anda lakukan, ia membolehkan anda untuk melaksanakan dengan lebih cekap. Sesetengah wanita akan bimbang bahawa kekuatan otot yang meningkat bermakna biceps yang besar, sangat besar dan sebagainya tetapi itu bukan apa yang anda perlukan untuk menjadi.

5. Lebih baik fungsi pernafasan kardio

Program senaman yang direkabentuk dengan sempurna yang boleh meningkatkan ketahanan diri anda dalam masa yang singkat. Seperti sistem pernafasan kardio respons positif untuk bersenam, anda akan mendapati anda memanjat tangga tanpa sebarang masalah.

6. Lebih kekuatan dalam tulang, ligamen dan tendon

Latihan galas berat badan dan regimen waras akan latihan rintangan bukan sahaja menguatkan otot tetapi akan memberi manfaat kepada seluruh sistem rangka dan tisu-tisu penghubung, sangat mengurangkan risiko kecederaan.

7. Lebih jisim otot

Pertambahan otot sama jisim satu peningkatan dalam jumlah kalori yang dibakar sepanjang hari, bererti metabolisme yang lebih cepat. Ia juga menjadikan anda lebih fizikal menarik.

8. Lebih rendah tekanan darah

Tekanan darah tinggi boleh membawa kepada angin ahmar atau serangan jantung. Sementara ubat-ubatan boleh membantu, perubahan gaya hidup diet dan senaman adalah unsur-unsur yang penting dalam mengawal tekanan darah.

9. Merendahkan kolesterol

Kolesterol adalah perlu untuk beberapa fungsi tubuh kami tetapi ramai orang telah membawa satu cara hidup yang telah meninggalkan mereka dengan terlalu tinggi tahap kolesterol. Ini boleh membawa kepada penyakit kardiovaskular, terutamanya jika anda juga berat badan berlebihan atau obes. Kehilangan lemak melalui pemakanan dan senaman adalah kunci kepada peningkatan keseluruhan tahap kolesterol.

10. Mengurangkan risiko diabetes jenis 2

Dalam penyakit kencing manis jenis 2, pankreas tidak menghasilkan insulin yang mencukupi untuk mengekalkan tahap glukosa darah tubuh. Mengekalkan berat badan yang sihat dan gaya hidup aktif yang terkemuka mengurangkan risiko penyakit ini.

11. Mengurangkan risiko osteoporosis

Keadaan ini adalah penyakit yang sangat menyakitkan, yang dicirikan oleh tulang tulang penurunan besar-besaran serta ‘chalky’. Kerana mereka adalah begitu rapuh, keretakan boleh berlaku dari sesuatu yang sederhana seperti terlanggar sesuatu. Latihan dan perlawanan latihan galas berat badan boleh membantu dalam meningkatkan ketumpatan tulang.

12. Lebih tinggi harga diri

Mengambil bahagian dalam latihan berstruktur yang membawa kepada peningkatan dalam penampilan. Ini membuatkan kita berasa baik tentang diri anda dan anda akan dapati peningkatan tenaga, kecergasan dan keyakinan.

Jadi, seperti yang anda lihat, manfaat untuk kesihatan anda secara keseluruhan adalah banyak dan terlalu penting meninggalkan peluang. Bak kata pepatah, “menggunakannya atau kalah” dan ini adalah sangat perlu kepada penggunaan otot-otot anda dan badan anda secara umum.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *