10 Tips untuk tidur kuasa secara berkesan

10 Tips untuk tidur kuasa secara berkesan

Masa tidur yang mencukupi adalah penting untuk badan dan kesihatan kita. Seperti udara, air dan makanan, ia adalah penting untuk fungsi otak yang betul. Tetapi berapa banyak tidur kita benar-benar perlu berfungsi dengan baik pada waktu siang dan kekal bertenaga dan sihat? Baik, itu adalah masalah peribadi. Semua orang memerlukan jumlah tidur yang berbeza.

Kajian menunjukkan bahawa semakin kurang tidur pada waktu malam boleh menjadi sebahagian daripada penuaan yang biasa. Tetapi tidak kira berapa umur anda, jika anda mahu belajar untuk tidur kurang untuk mendapatkan yang hidup, anda boleh berbuat demikian jika anda memahami kuasa kuasa tidur.

Kuasa tidur adalah semua tentang tidur yang berkualiti dalam masa yang kurang. Dengan ini, anda boleh mendapat dan menikmati faedah-faedah tidur panjang yang bagus di sebahagian kecil daripada masa sebenar. Anda boleh kuasa tidur secara berkesan jika anda ikuti 10 tips dan kaedah-kaedah ini:

1. Dapatkan blok mencukupi, berterusan tidur setiap malam. Ia adalah lebih baik jika anda mendapat 6 jam tidur dalam 1 blok pepejal daripada tidur selama 8 jam di 4 blok 2 jam. Di dalam blok ini berterusan, anda boleh tidur sangat. Lengkap proses pembaharuan tenaga, rejuvenasi dan penyembuhan juga mungkin akan mengambil tempat.

2. Jika anda ingin belajar untuk tidur kurang tanpa tidur rasa kurang, anda mesti menetapkan sasaran dengan jelas dalam fikiran anda. Tentukan jumlah masa yang anda akan tidur dan berpegang kepadanya.

3. Set tidur yang tetap dan bangun masa. Anda akan merasa lebih baik apabila anda konsisten tentang apabila pergi ke katil dan bangun. Apabila anda mengikuti pola biasa ini, badan anda tidak akan keliru. Anda akan tahu bila hendak tidur, apabila tenaga diperlukan, bila hendak makan, dan sebagainya.

4. Membuat diri anda selesa katil. Sebaik sahaja anda menekan katil, berehat dan kosongkan fikiran dari semua kebimbangan dan pemikiran yang akan menjaga anda daripada tertidur dengan cepat.

5. Dapatkan tidur. Mungkin terdapat masa apabila anda perlu tinggal sehingga melepasi waktu katil atau bangun sebelum anda bangun masa yang biasa. Apabila ini berlaku, anda perlu membuat tidur hilang secepat mungkin. Jangan biarkan tidur kurang hutang atau tidur menyebabkan “kerosakan.” Matlamat anda adalah untuk belajar untuk tidur kurang dan kekal sihat.

6. Makan makanan sihat dan seimbang. Pergi untuk kerap, hidangan kecil daripada hidangan yang besar dan berat. Jangan makan 2 jam sebelum tidur untuk mengelakkan sistem penghadaman dan masalah tidur.

7. Elakkan minuman caffeinated dan minuman beralkohol sebelum tidur. Minuman ini cenderung untuk mengganggu tidur yang menyegarkan.

8. Mengikut peraturan 15 minit. Jika selepas 15 minit daripada berbaring di atas katil, anda masih tidak dapat tidur, melakukan aktiviti yang merehatkan. Anda boleh membaca buku atau bermeditasi.

9. Pastikan anda selesa, gelap dan bising.

10. Gunakan katil anda hanya untuk tidur dan berjimak. Cuba untuk tidak bekerja dan melakukan perkara-perkara lain ketika anda berada di katil. Pastikan badan anda mengaitkan katil anda hanya dengan tidur dan berehat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *