10 Tips penting untuk mengelakkan kelahiran Preterm

10 Tips penting untuk mengelakkan kelahiran Preterm

Kelahiran preterm adalah satu istilah yang digunakan untuk menentukan bayi yang dilahirkan terlalu awal, kira-kira 37 minggu atau kurang. Di Amerika Syarikat, kejadian kelahiran preterm terletak berhampiran dengan 13%. Peningkatan ini kebanyakannya dihubungkan kepada peningkatan kelahiran berganda kepada rumusan tiruan dan meningkat menunjukkan preterm kelahiran (e.g. ibu pre-eclampsia/eclampsia, sekatan pertumbuhan janin intrauterine).

Kelahiran preterm adalah satu keadaan yang benar-benar tidak diingini, yang Obstetrik dan doktor anak anda cuba untuk mengelakkan daripada berlaku. Melahirkan bayi anda terlalu awal dengan banyaknya dapat mengurangkan potensi kanak-kanak itu untuk survival immaturity paru-paru dan berat kelahiran yang rendah. Selain daripada survival, salah satu isu yang lebih penting jika kanak-kanak itu dihantar preterm adalah kualiti hidup yang dicapai oleh bayi yang belum matang. Komplikasi fizikal dan intelektual yang cukup menimpakan banyak kanak-kanak tersebut. Yang lotof mereka nyata neurologic kecacatan, termasuk Celebral Palsi. Yang terakhir tetapi tidak di-kurangnya kritikal masalah adalah kesan kewangan daripada kelahiran preterm. Kos dolar rawatan rapi perinatal berjaya dan campur tangan perubatan ballooning. Ditambah yang, tambahan perbelanjaan perlu ditanggung hasil jangka panjang dan pembangunan PKP3111 melalui di seluruh zaman kanak-kanak untuk bayi preterm yang agak sedikit.

Berikut adalah beberapa perkara yang anda boleh mengurangkan risiko untuk preterm penghantaran.

1. Mendapatkan penjagaan pranatal awal atau mempunyai perundingan pranatal yang lebih banyak. Lawatan pranatal menyediakan tetingkap lebih banyak peluang bagi ibu yang mengandung sentiasa diperiksa oleh kesihatan profesional, counseled mengenai diet, dan dididik tentang keseluruhan proses yang dia harus pergi melalui.

2. Peningkatan kehamilan Penjarakan tiada kemungkinan memuncak untuk preterm penghantaran dalam kehamilan dengan tutup masa penghantaran yang sebelumnya. Malah, lebih tinggi berbanding dua kali ganda risiko meningkat dinyatakan inter-pregnancy tempoh kurang daripada 6 bulan. Rasionalisasi yang satu adalah bahawa rahim mengambil masa untuk kembali ke keadaan normal, bersama-sama dengan statusnya keradangan. Kedua, pendek tempoh mengandung mengurangkan masa untuk menambah lagi berhak ibu habis vitamin, mineral dan asid amino, dimakan semasa mengandung sebelumnya.

3. Matlamat biasa pre-pregnancy BMI (indeks jisim badan) normal pre-pregnancy BMI ialah 19-25 kg/m².

4. Mempunyai cukup suplemen pemakanan yang rendah kepekatan vitamin, mineral, protein dan tenaga dalam badan dihubungkan dengan peredaran darah yang lebih rendah dan peningkatan jangkitan ibu, yang kedua-dua berpotensi boleh meningkatkan risiko untuk preterm penghantaran.

5. Elakkan periodontal penyakit Periodontal penyakit merujuk kepada sebarang jangkitan bakteria yang merosakkan mana-mana tisu dan sokongan tulang yang memegang gigi di mulut. Dalam beberapa kajian, penyakit periodontal dihubungkan dengan kelahiran preterm. Ini yang diasaskan pada idea bahawa lisan mikrob patogen boleh dihantar hematogenously (dibawa oleh darah) saluran kemaluan wanita, mencetuskan keradangan jawapan yang memuncak dalam preterm penghantaran.

6. Benar-benar memberitahu pembekal perubatan sejarah Obstetrik, gynecologic dan perubatan anda. Wanita dengan sejarah kelahiran preterm sebelumnya telah meningkatkan risiko kejadian berulang untuk penghantaran preterm. Wanita juga perlu memberitahu doktor mereka yang mana-mana tanda-tanda yang mencurigakan atau gejala-gejala jangkitan kemaluan seperti keputihan, supaya ia boleh dirawat awal. Kebanyakan perempuan juga mempunyai ibubapa serviks (tidak menyakitkan pangkal rahim dilatation membawa kepada pengusiran pramatang janin). Dalam kes sedemikian, mereka akan didiagnosis dengan ultrasound pangkal rahim dan mungkin perlu a stitch lilitan dengan serviks (dikenali sebagai cerclage) pada peringkat awal kehamilan. Selain itu, wanita juga harus memberitahu doktor mereka bagi sebarang penyakit yang berkaitan dengan kesihatan mereka mungkin mempunyai seperti kencing manis, asma, darah tinggi dan sawan bagi pengurusan yang sesuai untuk mengurangkan kemungkinan masalah seperti kelahiran preterm.

7. Tahu tanda-tanda preterm buruh ini melibatkan penguncupan, tekanan pelvis, sakit belakang, dan keputihan.

8. Katil lain dan penghidratan. Tidur yang cukup rehat dan penghidratan menggalakkan pengedaran darah, oksigen dan vitamin dan nutrien untuk pertumbuhan janin yang baik.

9. Elakkan tekanan mental dan sosial. Kemurungan, masalah perkahwinan dan tekanan keadaan seperti kesukaran bahan yang teruk yang dikaitkan dengan kelahiran preterm.

10. Mengelakkan daripada alkohol, tembakau dan lain-lain bahan penderaan. pengharaman rokok dikaitkan dengan peningkatan tindak balas keradangan yang mencetuskan laluan yang membawa kepada buruh. Ia juga merupakan vasoconstrictor yang kuat bahawa darah kompromi bekalan kepada janin, menyebabkan sekatan pertumbuhan janin dan plasenta abruptio, dan hasilnya ditunjukkan preterm penghantaran. Alkohol, di sisi lain, boleh menyebabkan Sindrom alkohol janin yang disifatkan oleh beberapa kecacatan-kecacatan fizikal, kecacatan jantung dan sekatan pertumbuhan intrauterine.

Ia adalah penting untuk ingat bahawa apabila buruh preterm bermula; tidak terdapat banyak pakar perubatan boleh melakukan. Oleh itu, cara yang terbaik untuk menepis bermulanya preterm buruh adalah bagi wanita expecting untuk mengelakkan peluang pembolehubah yang berkaitan dengannya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *