10 Sebab kenapa lelaki kembali sakit

10 Sebab kenapa lelaki kembali sakit

Kerana lelaki mempunyai kekuatan bahagian atas badan yang lebih besar, lebih banyak jisim jumlah otot dan struktur badan yang berbeza daripada wanita, mereka gravitate ke arah yang lebih mencabar dari segi fizikal gaya hidup. Ia bukanlah sesuatu yang luar biasa bagi lelaki untuk memilih kerjaya yang backbreaking yang memerlukan mengangkat berat dan lenturan. Di masa lapang mereka lelaki yang sering terlibat dengan aktiviti-aktiviti sukan, dan keturunan yang meminjamkan diri mereka kepada ketegangan otot dan kecederaan. Ketahui 10 sebab kenapa lelaki mengalami backaches.

Kecederaan sukan – manakala askar hujung minggu akan lebih cenderung untuk kembali kecederaan daripada orang-orang yang senaman yang kerap dan selalu mengambil bahagian dalam acara sukan, atlet lelaki semua peringkat umur boleh mengalami sakit belakang yang rendah. Mereka yang tidak memanaskan kenaikan kemungkinan kembali kecederaan. Sukan yang paling berkemungkinan menyebabkan sakit belakang akan golf, Tenis, berjalan, Skuasy dan Berbasikal.

Kerja kawasan kerja, pembaikan kereta, dan projek-projek pembaikan rumah – aktiviti-aktiviti yang boleh menyumbang kepada sakit belakang termasuklah: rumpai, mengangkat objek berat, menolak rekaan Mesin potong dengan rumput, bekerja di bawah kenderaan, jentera berat, memegang menarik bekerja di tangga, rumah lukisan, bekerja dalam ruang yang sempit, dan mengaut atau menyodok salji. Banyak orang lupa untuk meregangkan sebelum mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti tersebut.

Postur yang miskin dan lemah teras – apabila otot-otot yang menjalankan panjang dan seseorang batang batang tubuh menjadi lemah, mereka akan lebih terdedah kepada kecederaan belakang. Melaksanakan aktiviti harian dengan postur yang miskin akan meningkatkan peluang anda terikan otot. Contoh postur yang tidak betul termasuk: mempunyai kepala condong terlalu jauh ke hadapan, bahu anda, slouched atau unlevel, lutut anda dikunci, anda pelvis yang condong dengan betul atau anda kembali rendah over-arched.

Tekanan – ketegangan otot berterusan yang disebabkan oleh tekanan yang kronik adalah diketahui menyebabkan backaches.

Menjadi buncit cakera – apabila penyerap kejutan yang mampung antara setiap tulang pada tulang belakang menjadi rosak, anda berada pada risiko yang lebih tinggi bagi kekejangan otot belakang. Herniated atau “slipped cakera” dalam tulang belakang biasanya disebabkan oleh kecederaan dan disahkan oleh imbasan CT atau MRI.

Trauma akut – ini boleh berlaku dari kereta kemalangan, jatuh atau kecederaan semasa menjalankan tugas. Apabila tulang, sendi, otot, ligamen, dan saraf tulang belakang, tailbone, peha, atau pelvis cedera menjadi parah, ia adalah penting untuk mendapatkan rawatan segera supaya kerosakan menyembuhkan dengan betul dan tidak kembali kemudian.

Jangkitan dan keradangan-jangkitan juga boleh menjadi punca kepada sakit belakang. Jangkitan boleh berlaku pada buah pinggang, pundi kencing dan salur kencing. Sumber-sumber lain keradangan boleh batu buah pinggang, batu hempedu, atau jangkitan Kayap dari virus sama yang menyebabkan chicken pox.

Tilam – rutin tidur di atas tilam yang miskin boleh menyebabkan sakit belakang.

Perut Aortic Aneurysm – apabila dinding aorta (arteri terbesar dalam badan) menjadi diregangkan dan melemahkan, orang boleh mengalami perasaan yang pulsations dalam perut mereka bersama-sama dengan sakit belakang dan rasa loya. Ini boleh menjadi kecemasan perubatan.

Kanser prostat – kanser prostat merupakan penyakit serius yang boleh menyebabkan sakit belakang, darah dalam air kencing, dan perubahan dalam aliran air kencing. Lelaki dengan sejarah keluarga kanser, atau yang peringkat umur 50 dan lebih tua digalakkan untuk mempunyai darah diuji untuk memantau tahap sembuh prostat khusus (PSA).

Belakang kesakitan yang tidak meningkatkan selepas beberapa keperluan hari yang disemak oleh profesional penjagaan kesihatan untuk rawatan dan diagnosis yang betul.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *