10 Remedi herba berkesan untuk jerawat dan kecacatan

10 Remedi herba berkesan untuk jerawat dan kecacatan

Kecacatan pada muka mungkin disebabkan oleh jerawat jerawat yang pengalaman seseorang. Penjagaan kulit adalah penting untuk mengelakkan apa-apa syarat. Ubat-ubat herba untuk jerawat dan kecacatan disediakan untuk menghilangkan tanda tersebut. Terdapat krim dan salap boleh didapati di pasaran juga, tetapi rawatan herba adalah selamat dan berkesan kerana mereka menggunakan herba semula jadi untuk mengubati. Jerawat dan kecacatan mungkin disebabkan oleh jangkitan bakteria atau kulit berminyak sedikit atau kerana tahap hormon anda.

Ubat-ubat herba untuk jerawat dan kecacatan menggunakan bahan-bahan semulajadi seperti neem kunyit, gaharu, dan sebagainya untuk merawat keadaan ini. Terdapat tiada kesan sampingan dan bahan-bahan ini juga membantu meningkatkan kesihatan keseluruhan kulit. Bersama-sama dengan ubat-ubatan berikut adalah penting untuk mengekalkan diet yang sihat dan minum banyak air untuk mengusir toksin dari badan anda. Di antara ubat-ubat herba untuk jerawat dan kecacatan adalah seperti berikut:

1. Neem: Ini telah digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit kulit sejak berumur. Daun neem boleh dihancurkan dan digunakan di kawasan yang terjejas di muka atau serbuk neem boleh digunakan. Campurkan satu sudu teh serbuk neem dengan sedikit kunyit dan beberapa titis neem minyak. Memohon pes ini pada muka dan kemudian basuh. Neem mempunyai sifat-sifat ubat-ubatan dan merupakan salah satu remedi herba yang berkesan untuk jerawat dan kecacatan.

2. Gaharu: Campurkan serbuk Cendana dengan minyak neem, madu dan sedikit kunyit dan memohon ini pada muka. Biarkan seketika dan bilas di muka. Ia membuatkan muka licin dan kulit nada.

3. Mint meninggalkan: ambil daun pudina segar dan ia menghancurkan. Campuran ini daun dengan daun ketumbar, sedikit serbuk kunyit dan air dan jadikan pes. Memohon pes ini pada muka dan tunggu sehingga ia kering. Pes ini membantu dalam mengurangkan jerawat dan kecacatan.

4. Fenugreek serbuk: Membuat pes dengan serbuk fenugreek, madu dan air. Memohon ini pada muka dan biarkan selama beberapa waktu sebelum mencuci ia. Ini membantu dalam mengurangkan liang. Ini juga merupakan salah satu remedi rumah yang baik untuk jerawat dan kecacatan.

5. Teh minyak pokok: Gunakan swab kapas untuk dab sedikit minyak pokok teh pada jerawat. Ini adalah jerawat yang biasa dan memulihkan kecacatan.

6. Lobak benih: Membuat pes biji lobak dengan air dan mengisar. Memohon pes ini.

7. Herba teh: membuat teh herba dengan burdock, bendera biru, Ekinasea dan kuning dok herba. Minum ini kerap. Salah satu boleh tambah sedikit madu untuk rasa yang lebih baik.

8. Kunyit: Tambah secubit kunyit pek muka anda. Kunyit mempunyai anti bakteria hartanah dan sangat bermanfaat. Ia digunakan dalam ubat-ubat herba yang banyak jerawat dan kecacatan.

9. Herba wap: Tambah herba seperti lavender, calendula dan chamomile dalam wap muka anda. Jika kulit anda berminyak, anda boleh menggunakan herba seperti bijaksana, rosemary dan penyihir hazel.

10. Herba tambahan: Remedi herba yang terakhir tetapi paling penting untuk jerawat dan kecacatan adalah suplemen herba.

Ini adalah remedi herba yang berkesan untuk jerawat dan kecacatan yang telah digunakan untuk tempoh yang lama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *