10 Punca obesiti yang tidak berkaitan dengan makanan

10 Punca obesiti yang tidak berkaitan dengan makanan

Sebagai rakyat Amerika semakin besar setiap tahun, topik obesiti dan punca-punca yang masih sedang dibahaskan. Industri kehilangan berat badan yang cenderung memberi tumpuan kepada idea bahawa obesiti adalah lebih penggunaan dan kekurangan exercise.four donat

Manakala penggunaan dan satu gaya hidup adalah faktor menjadi gemuk, terdapat faktor-faktor lain bernilai mengingati, menurut Pengarah Universiti Alabama di Birmingham pemakanan klinikal di pusat penyelidikan, Dr. David Allison.

Laporan dan rakan-rakan mencadangkan terdapat sejumlah sepuluh faktor selain daripada gaya hidup dan pemakanan yang membuat rakyat Amerika gemuk.

1. Kerana Amerika yang diregangkan lebih masa daripada yang pernah sebelum ini, mereka mendapat kurang tidur. Sebenarnya, tidur yang terlalu sedikit menyebabkan pertambahan berat badan.

2. Terdapat banyak bahan pencemar dalam alam sekitar kita, yang mempengaruhi hormon yang mengawal berat badan.

3. Apabila anda sudah terlalu sejuk atau terlalu panas, badan anda menggunakan banyak kalori untuk mencipta tahap keselesaan. Setiap hari bekerja dan tinggal dalam persekitaran suhu yang terkawal, dan badan kita tidak perlu bekerja sebagai keras.

4. Seburuk yang merokok adalah untuk anda, ia membantu dalam penurunan berat badan. Orang-orang yang kurang dan kurang Merokok hari berbanding sebelum.

5. Penggunaan ubat-ubatan, termasuk anak kontraseptif, anti-depressants, tekanan darah dan ubat kencing manis semakin meningkat. Banyak menyumbang kepada pertambahan berat badan.

6. Lain-lain faktor obesiti termasuk umur dan kaum. Atas sebab-sebab, Amerika Eropah adalah lebih svelte daripada Hispanik Amerika dan pertengahan umur orang. Penduduk Amerika Syarikat adalah penuaan dan menjadi lebih Hispanic.

7. Yang lebih tua adalah seorang wanita apabila dia memberi kelahiran, adalah anaknya yang lebih cenderung untuk menjadi gemuk. Hari lebih ramai wanita akan menunggu sehingga umur pertengahan melahirkan.

8. Bukan sahaja Adakah nenek moyang kita memainkan peranan dalam jenis badan dan berat badan kita, jadi Adakah persekitaran yang nenek moyang kita. Percaya atau tidak, keadaan persekitaran yang membuat nenek gemuk boleh mewujudkan kegemukan cucu mereka.

9. Kesuburan dan obesiti telah dikaitkan bersama-sama. Kajian menunjukkan bahawa orang-orang yang gemuk adalah lebih subur daripada rakan-rakan mereka yang nipis. Berikutan itu berfikir, jika obesiti boleh genetik, dan orang-orang yang lebih gemuk mempunyai kanak-kanak, populasi orang gemuk akan meningkat.

10. Seperti menarik seperti. Orang yang gemuk cenderung untuk berkahwin dengan pasangan yang gemuk. Sekali lagi, jika terdapat komponen genetik kepada obesiti, dan orang-orang yang obes lebih berkahwin dan penghasilan semula, akan ada spike peratusan penduduk yang obes.

Jika anda akan dianggap gemuk, boleh untuk berunding dengan doktor peribadi anda sebelum memulakan pelan atau berat kehilangan program senaman. Dengan mana-mana program penurunan berat badan, ianya penting untuk penurunan berat badan pada kadar yang sihat untuk badan anda. Doktor anda boleh mencadangkan pakar pemakanan serta pelatih peribadi yang mempunyai pengalaman dengan pelanggan yang dianggap gemuk.

Ingatlah bahawa walaupun beberapa faktor di luar kawalan anda, seperti genetik dan persekitaran, anda mempunyai kuasa untuk membuat pilihan gaya hidup yang boleh meningkatkan anda kesejahteraan dan mewujudkan kesihatan yang lebih baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *