10 Perkara yang anda perlu tahu tentang Vanadium unsur kimia

10 Perkara yang anda perlu tahu tentang Vanadium unsur kimia

Vanadium diwakili jadual berkala oleh simbol V dan mempunyai nombor atom untuk 23. Unsur ini adalah silvery-kelabu, lembut dan mulur. Berapa banyak Adakah anda tahu mengenai vanadium? Baik, kita akan mengetahui. Di bawah ini, anda akan mempunyai 10 fakta menarik tentang unsur ini yang anda mungkin tidak lagi tahu.

Kami tidak mengikuti perkembangan, tetapi anda lebih daripada dialu-alukan untuk berbuat demikian anda sendiri.

1. Andres Manuel del Rio dikreditkan dengan penemuan vanadium pada 1801. Penjelajah Inggeris yang berketurunan Sepanyol yang tinggal di Mexico, Del Rio berjaya mengeluarkan elemen ini dari vanadinite. Walau bagaimanapun, penemuan beliau telah dicabar dalam 1805 oleh jentera Victor Collet-Descotils yang disokong oleh Alexander von Humboldt. Kedua-duanya diisytiharkan, walaupun salah, bahawa unsur Del Rio ditemui adalah semata-mata jahat kromium. Del Rio dibuat keputusan untuk menerima ini dan tuntutan-Nya undur.

2. Nils Gabriel Sefstrom, seorang ahli kimia Sweden, dijumpai semula vanadium pada 1831 Bilakah dia bekerja pada bijih besi. Friedrich Wohler berakhir dengan mengesahkan kerja Del Rio kemudian pada tahun yang sama; Walau bagaimanapun, ia adalah nama yang Sefstrom bagi unsur yang terperangkap.

3. Vanadium datang dari Vanadis, salah satu daripada nama-nama yang banyak Norse Vanr Dewi Feyja. Dewi ini dipercayai membawa kesuburan dan Kecantikan. Nama telah dipilih oleh Sefstrom kerana pelbagai sebatian kimia berwarna-warni yang dihasilkan olehnya.

4. Vanadium logam tidak terpencil sehingga 1867 oleh Henry Enfield Roscoe.

5. Vanadium bukan sahaja lembut dan mulur, tetapi ia juga mempunyai rintangan kakisan yang baik, kekal stabil berbanding hidroklorik dan sulfurik asid, serta alkali. Ia mengoksidakan pada 660 darjah Celsius, tetapi pada suhu bilik biasa, ia akan membentuk satu lapisan oksida.

6. Vanadium tidak berlaku secara bebas di alam semula jadi; Walau bagaimanapun, ia wujud di lebih daripada 60 mineral. Contoh-contoh yang paling ketara adalah vanadinite, carnotite dan patronite. Majoriti vanadium datang daripada magnetit.

7. China, Russia dan Afrika Selatan adalah pengeluar terkemuka daripada vanadium. Gabungan negara-negara ini dihasilkan lebih 98% daripada vanadium di dunia.

8. Majoriti vanadium yang dihasilkan, lebuhrayanya 85%, digunakan untuk keluli aditif. Ini menguatkan keluli jauh dan membuat keluli besar bagi gandar, crankshafts, bingkai Basikal, gear dan pelbagai komponen lain. Walau bagaimanapun, vanadium juga digunakan dalam pelapisan, sebagai pemangkin, yang oxidizer, untuk induksi warna, dan untuk mengelakkan hakisan.

9. Vanadium memainkan peranan biologi, walaupun yang terhad. Unsur ini benar-benar tidak yang penting pada tanah, tetapi persekitaran lautan cerita yang berbeza. Organisma tanggungan vanadium, seperti alga marin, timbul sebatian organobromine yang ditemui dalam laut. Hidupan laut lain, seperti sea squirts (Ascidiacea), telah vanadium berjalan melalui darah mereka.

Malah, darah makhluk-makhluk ini mempunyai kepekatan vanadium yang 100 kali lebih kaya daripada air laut yang mengelilingi mereka.

10. Setiap kompaun vanadium dianggap toksik; Walau bagaimanapun, terdapat lebih toksik daripada yang lain. Sebatian ini mempunyai keupayaan untuk menyebabkan masalah kesihatan yang serius, berkekalan dan mungkin juga kematian.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *