10 Perkara yang anda perlu tahu tentang gatal kulit kering

10 Perkara yang anda perlu tahu tentang gatal kulit kering

Kulit yang gatal, merah dan tidak stabil adalah tidak menyeronokkan. Apabila kulit anda berada dalam Kesihatan yang buruk, ia adalah sukar untuk memberikan apa-apa lagi. Oleh kerana kulit adalah organ terbesar badan, kesihatan umum anda boleh dipengaruhi oleh keadaan yang. Apabila ia adalah dihiris dan pendarahan dari mengaut dengan kuku anda, anda mendedahkan diri anda kepada pelbagai jangkitan topikal yang akhirnya boleh menjejaskan sistem-sistem biologi yang lain.

Berita baik adalah bahawa anda boleh mengurangkan gatal kulit kering dengan mengetahui sebab-sebab dan kemudiannya dengan mengubah rutin anda dengan sewajarnya.

1. Panjang, panas pancuran mandian dan tab mandi. Berendam di tab mandi panas dan berlama-lama di bawah pancuran mandi air panas sebenarnya jalur kulit minyak semula jadi yang melindunginya.

Apa yang boleh anda lakukan: memilih pancuran mandian melalui mandian, dan gunakan air suam, bukan panas. Basuh dengan cepat tanpa berlama-lama. Apabila toweling mati, pat kulit anda (jangan rub) kemudian memohon pelembap dengan serta-merta.

2. Ubat-ubatan: Kulit gatal boleh menjadi satu kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, seperti retinoids yang merawat jerawat, antihistamin untuk alahan, dan diuretics untuk tekanan darah tinggi.

Apa yang boleh anda lakukan: Jika anda perhatikan bermulanya kulit kering selepas memulakan ubat baru, beritahu doktor anda, yang boleh mengubah dos atau mungkin menetapkan ubat-ubatan lain.

3. Matahari pendedahan: pendedahan yang berpanjangan kepada cahaya matahari yang boleh menyebabkan banyak perubahan kulit bersambut termasuk kekeringan, kedutan, diturunkan imuniti terhadap jangkitan kulit dan kanser kulit.

Apa yang boleh anda lakukan: sentiasa menggunakan pelindung matahari dengan satu SPF 15 atau lebih tinggi. Memohon kira-kira 1 auns untuk menampung semua kulit matahari terdedah. Hari mendung? Mencapai pelindung matahari yang juga. Cahaya ultraviolet merosakkan kulit boleh menembusi awan, kabus, walaupun salji.

4. Keras, anti-bakteria sabun yang mencipta banyak Basahkan. Mereka juga mengambil kulit semulajadi minyak. Ramai orang mempunyai kecenderungan untuk menggunakan banyak sabun dan gosok setiap inci badan mereka.

Apa yang boleh anda lakukan: mencari yang sederhana, bebas-wangian sabun pembersih. Juga, kecuali anda telah di luar menggali longkang yang seluas ini, anda mungkin tidak benar-benar yang kotor. Satu-satunya bahagian yang memerlukan sabun akan muka, tangan, kaki, sulit dan underarms. Yang lain biasanya boleh dicuci dengan air suam.

5. Pelembab kesilapan. Menggunakan pelembap selepas anda benar-benar sedang dikeringkan dari bilik mandi tidak melakukan banyak kebaikan. Dan manakala aroma seperti kelapa limau Verbena dan liar Honeysuckle mungkin melakukan keajaiban bagi deria bau anda, mereka tidak akan melakukan banyak untuk mengurangkan gatal musim sejuk.

Apa yang boleh anda lakukan: Losyen terbaik untuk kulit yang lembut, tanpa wangian dengan minyak wangi tiada. Ia telah bersedia untuk menggunakan sebaik sahaja anda keluar dari bilik mandi. Anda tidak perlu sopping basah; PAT Cucian pertama, kemudian menggunakan krim atau losyen.

6. Kering udara: Walaupun udara sejuk, musim sejuk sudah tentu menyumbang kepada gatal musim sejuk, udara panas di dalam rumah adalah lebih bermasalah.

Apa yang boleh anda lakukan: bertukar ke bawah termostat beberapa darjah dan humidifier yang dimasukkan ke dalam Bilik di mana anda menghabiskan kebanyakan masa anda. Bilakah di luar, pakej dari kepala ke kaki. Panjang, lutut-sarung kaki yang akan membantu melindungi kaki dari sejuk Penyaman swoops itu sehingga di bawah kaki Seluar.

7. Bulu dan lain-lain fabrik yang gatal. Sweater bulu yang baru mungkin kelihatan hebat, tetapi jika ia membuat anda gatal, Adakah ia berbaloi? Tidak jika anda mempunyai kulit gatal teruk kering.

Apa yang boleh anda lakukan: apabila anda cuba pada pakaian, beri perhatian kepada bagaimana rasanya pada kulit anda. Jika ia calar anda di kedai, ia akan menggaru anda kemudian. Direka dan Kapas adalah pilihan yang terbaik jika anda mengalami kulit kering.

8. Genetik: Gatal kulit anda kering boleh menjadi hasil daripada genetik. Syarat-syarat yang diwarisi termasuk ‘ichthyosis’ (ikan-skala kulit), ‘xerosis’, ‘asteatosis’ atau ‘diperolehi ichthyosis’. Kawasan-kawasan yang kering boleh menyebabkan ‘dermatitis’ di mana kulit menjadi merah dan gatal.

Apa yang boleh anda lakukan: tips tersebut, di samping memohon emollient super tebal yang direktor dan lebih kerap, terutamanya selepas mandi, dan apabila gatal. Jika keadaan worsens, rujuk kepada doktor.

9. Hormon perubahan: dalam powerhouse hormon estrogen merangsang penghasilan kulit-melicinkan kolagen dan minyak. Itulah sebabnya, sebagai pendekatan menopaus dan estrogen pengeluaran akan berkurangan, kulit gatal kering menjadi sangat biasa.

Apa yang boleh anda lakukan: Selain tips tersebut, Makan diet yang kaya dengan asid lemak yang penting–seperti omega-3 yang dijumpai dalam sardin, kacang soya, minyak safflower, flaks, salmon, walnut dan berkubu telur. Diet yang kekurangan lemak badan-meningkatkan ini boleh meninggalkan kulit kering, gatal, dan terdedah kepada jerawat. Anda juga boleh mengekalkan kulit terhidrat dengan banyak minum air. Menurut The klinik Mayo, Terdapat tiada peraturan keras dan pantas tentang berapa banyak yang cukup; tetapi satu garis panduan yang baik adalah “peraturan 8 x 8”: oz. lapan 8 gelas sehari.

10. Rokok: Asap tembakau mengandungi kira-kira 4,000 kimia, ramai yang akan karsinogenik. Paru-paru yang merosakkan dan akhirnya, organ-organ lain, anda juga mendedahkan kulit kepada bahan kimia toksik yang mencetuskan pengoksidaan. Ini mengakibatkan radikal bebas yang benar-benar menyerang sel-sel kulit, menyebabkan yellowed, craggy kering kulit berkaitan dengan perokok.

Apa yang boleh anda lakukan: melakukan segala-galanya di dalam kuasa anda untuk berhenti. Sementara itu, latihan akan meningkatkan peredaran dan pengagihan oksigen dan nutrien. Juga dimuatkan dengan Vitamin C dan lain-lain antioksidan untuk menghapuskan atau mengurangkan punca kerosakan selular.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *