10 Paling kecederaan di tempat kerja dan cara-cara untuk mengurangkan mereka

10 Paling kecederaan di tempat kerja dan cara-cara untuk mengurangkan mereka

Kecederaan di tempat kerja berlaku sepanjang masa. Pekerja yang paling mudah yang mengalami kecederaan di tempat kerja adalah orang-orang yang bekerja di kawasan-kawasan yang merbahaya seperti tapak pembinaan dan kilang-kilang. Walau bagaimanapun, paling biasa jenis-jenis kecederaan yang sangat memberi kesan kedua-dua pekerja dan majikan adalah orang-orang yang kita tidak semestinya berfikir sebagai berbahaya tetapi Walau bagaimanapun adalah memudaratkan kesihatan dan Keselamatan pekerja.

Berikut adalah beberapa kecederaan tempat kerja yang paling biasa dan melumpuhkan mengikut Indeks Keselamatan tempat kerja 2008:

1. Overexertion “ini merangkumi kecederaan yang berkaitan dengan menarik, mengangkat, menolak, memegang, membawa dan melontar aktiviti di tempat kerja. Overexertion secara konsisten telah kecederaan yang nombor satu tempat kerja antara kaji selidik dan statistik.

2. Jatuh pada sama paras permukaan “adalah ini berkaitan jatuh atas lantai pejabat yang basah dan licin. Contoh-contoh lain yang berkaitan akan jatuh dan slip terutama oleh orang-orang tua di salji laluan berbumbung cara mereka bekerja.

3. Jatuh ke tahap yang lebih rendah – kejatuhan jenis ini berlaku dari kawasan tinggi seperti bumbung, tangga dan stairways.

4. Badan reaksi “ini adalah kecederaan yang disebabkan oleh tergelincir dan tersadung tanpa jatuh.

5. Dipotong oleh objek “objek yang jatuh daripada rak atau dijatuhkan oleh orang lain. Ini boleh menyebabkan kecederaan yang serius.

6. Melanda terhadap objek – ini berlaku apabila seseorang secara tidak sengaja terserempak dengan benda-benda yang konkrit seperti dinding, pintu Kabinet, tingkap kaca, Meja, kerusi dan lain-lain.

7. Kejadian lebuh raya – pengangkutan yang digunakan untuk tujuan perniagaan seperti lori dan kereta boleh terlibat dalam kemalangan kereta seperti mana-mana pengembara kerap.

8. Terperangkap dalam / dimampatkan oleh – kecederaan jenis ini biasanya berlaku di kilang yang besar dan jentera yang berbahaya digunakan. Kadang-kadang sedikit atau tiada langkah berjaga-jaga dalam penggunaannya boleh membahayakan Keselamatan pengendali Syarikat. Pendedahan kepada suhu yang melampau juga adalah contoh kecederaan tempat kerja ini.

9. Pergerakan berulang – jenis kecederaan tempat kerja adalah salah satu daripada orang-orang yang kurang jelas tetapi orang-orang yang pasti merbahaya dalam jangka panjang. Gerakan berulang-ulang seperti menaip dan menggunakan komputer 24/7 boleh membebankan otot dan tendon yang menyebabkan sakit belakang, masalah penglihatan dan sindrom terowong Karpal.

10. Assaults dan bertindak ganas – serangan disebabkan oleh politik pejabat dan hujah-hujah lain yang telah membawa kepada kecederaan fizikal yang serius.

Kerana kecederaan tempat kerja pasti akan memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental pekerja, ia dinyatakan dengan jelas dalam undang-undang bahawa mereka layak untuk menerima pampasan yang sewajarnya bagi kerosakan. Kecederaan di tempat kerja boleh menyebabkan ketidakupayaan utama yang akhirnya memudaratkan pekerja kerja dan kehidupan peribadi. Jadi sekiranya kawasan tersebut Syarikat gagal untuk menangani kebimbangan ini, pekerja boleh menyaman Syarikat bagi ganti rugi dan perbelanjaan perubatan.

Terdapat banyak cara yang majikan dan pekerja boleh lakukan untuk mengelakkan kerja-kerja berkaitan kecederaan. Pertama yang berhati-hati merancang kawasan pejabat atau bekerja dari lokasi peralatan, Meja dan kerusi, dan juga amaran tanda-tanda untuk lain-lain peralatan yang berbahaya. Menggunakan sistem-sistem kawalan Kejuruteraan, bahan-bahan kerja boleh mengurangkan kedudukan yang janggal, pengendalian yang berat, dan masalah pergerakan yang berulang-ulang. Manual penggunaan alat-alat kerja yang betul perlu sentiasa dikemaskini dan dikuatkuasakan kepada kakitangan. Ia juga adalah yang terbaik jika pihak pengurusan boleh termasuk kecergasan dan menjalankan program-program untuk mengelakkan overexertion. Akhirnya, para pekerja perlu sedar bahawa menjadi lebih berhati-hati akan pasti pergi jauh. Mencegah kecederaan kerja akan sentiasa menjadi dua hala jalan bagi kedua-dua majikan dan pekerja.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *