10 Idea terbaik untuk CNA Inservices

10 Idea terbaik untuk CNA Inservices

Sebagai penyelia kejururawatan, anda dapat mungkin membaca dalam tidur anda asas (dan sering mandatori) inservice maklumat yang diserahkan kepada Pembantu jururawat. Organisasi penjagaan kesihatan di seluruh AS, CNAs duduk melalui pelajaran langkah-langkah yang standard, penderaan dan pengabaian, kerahsiaan dan Keselamatan kebakaran. Topik-topik lain yang biasa termasuk pemakanan, pengurusan kesakitan dan pelbagai proses penyakit. Tanpa bertanya, ini adalah semua inservices perlu bagi Pembantu jururawat.

Walau bagaimanapun, untuk membangunkan sekumpulan CNAs terkemuka, ia adalah penting untuk melampaui apa yang diperlukan atau mandated. Datang dengan topik-topik yang berkaitan boleh menjadi cabaran apabila anda cuba untuk memenuhi inservice pendidikan ke dalam jadual anda sudah makan. Berikut adalah beberapa idea untuk inservices yang akan mendapat Pembantu jururawat anda berfikir di luar kotak- dan mempunyai impak yang nyata pada kualiti penjagaan pelanggan mereka.

1. Mengajar tentang yang tegas
CNAs terkemuka adalah orang-orang yang tegas. Mereka memahami perbezaan antara berkomunikasi secara pasif, agresif dan Corporate. Mereka menggunakan kemahiran ketegasan untuk berurusan dengan orang-orang yang sukar dan situasi yang mencabar. Dan, kerana mereka menghormati hak orang lain tanpa mengabaikan hak-hak mereka sendiri, mereka adalah pemain pasukan yang cemerlang. Mempertimbangkan membentangkan satu inservice yang merangkumi “penilaian peribadi ketegasan” supaya mati jururawat anda boleh mengukur stail komunikasi mereka.

2. Memeriksa konflik di tempat kerja
Cuba mengajar CNAs anda bagaimana untuk menangani konflik di tempat kerja. Menyediakan mereka dengan Tip-Tip yang praktikal untuk menyelesaikan konflik. Pastikan untuk merangkumi bahaya gosip dan buli di tempat kerja dan bagaimana mereka boleh menangani konflik dengan penyelia dan pelanggan. Berbekalkan maklumat ini, CNAs anda akan memberi tumpuan kurang “kerja politik” dan lebih dari keperluan pelanggan mereka.

3. Membincangkan mengekalkan jarak yang profesional
Salah satu perkara yang paling sukar bagi sesiapa yang dalam kejururawatan adalah untuk menyediakan TLC kepada pelanggan tanpa overstepping sempadan profesional. CNA terkemuka yang perbezaan antara hubungan peribadi dan profesional yang tahu dan boleh mengenali tanda-tanda amaran bahawa jarak yang profesional telah hilang. Memberi satu inservice mengenai isu ini akan membantu anda Pembantu jururawat yang akan prihatin tanpa veering dari rancangan penjagaan.

4. Menggalakkan hubungan CNA/jururawat
Dengan cara yang sama bahawa hubungan antara jururawat dan doktor terus berkembang, begitu juga hubungan antara jururawat dan Pembantu jururawat. CNAs belum memahami kepentingan perwakilan, tegas komunikasi dan saling menghormati. Mereka tahu bagaimana untuk memberikan laporan yang hebat, bagaimana untuk membuat sebahagian penilaian prestasi mereka dan bagaimana untuk bekerja bersama-sama dengan jururawat sebagai satu pasukan. Pertimbangkan untuk menyampaikan maklumat ini kepada CNAs anda dan jururawat anda bagi rangsangan yang sebenar untuk jururawat kerja berpasukan.

5. Kemahiran pengurusan masa amalan
Mengapa sesetengah CNAs adalah lebih baik daripada orang lain melengkapkan kerja-kerja mereka pada masa? Pembantu jururawat yang berusaha untuk mencapai kecemerlangan telah belajar bagaimana untuk mengelakkan wasters masa seperti procrastination, kekurangan tumpuan dan sikap yang negatif. Membantu anda CNAs yang menjadi Penyelamat masa dengan mengajar mereka tentang matlamat dan keutamaan dan menyediakan mereka dengan Tip-Tip praktikal yang membantu mereka kerja cekap-sama ada mereka bekerja di kemudahan atau di rumah-rumah pelanggan.

6. Mengkaji semula proses penuaan biasa
Mereka ketika latihan awal yang pendek, Pembantu jururawat belajar asas-asas yang sedikit tentang tubuh manusia. Walau bagaimanapun, untuk meningkatkan kemahiran pengamatan mereka, ia adalah baik untuk memberi maklumat lanjut tentang bagaimana umur manusia. Cuba menyampaikan maklumat oleh sistem badan. Bercakap tentang pilihan gaya hidup penuaan yang perlahan dan yang mempercepatkan ia- dan mengingatkan CNAs anda bagaimana mereka boleh membantu pelanggan-pelanggan mereka yang tua yang menikmati kualiti hidup yang baik.

7. Membincangkan akhir hayat penjagaan
Untuk menjadi cemerlang, CNAs harus mampu menangani semua aspek kehidupan, termasuk proses yang mati. Memberikan anda mati maklumat pada akhir kehidupan, seperti bagaimana untuk mengenali gejala-gejala yang isyarat kematian adalah berhampiran, bagaimana untuk memberi keselesaan bagi klien dan keluarga mereka yang meninggal dunia dan bagaimana untuk menjaga badan apabila kematian telah berlaku. Dipertimbangkan termasuk maklumat mengenai kematian dan kepelbagaian budaya dan peringkat kesedihan.

8. Berus atas penjagaan mulut
Terkemuka CNAs memahami kepentingan dan faedah-faedah menjaga kebersihan mulut dan bagaimana ia boleh mempengaruhi bukan sahaja kualiti hidup pelanggan-pelanggan mereka, tetapi juga tahap kesihatan keseluruhannya. Bagaimana pula membentangkan satu inservice yang melampaui protokol penjagaan mulut bagi tempat kerja anda? Memberi banyak tip-tip untuk melaksanakan kebersihan mulut, berurusan dengan gigi palsu dan memerhati masalah mulut dan gigi.

9. Menyelidiki ke dalam keperluan asas manusia
Untuk meningkatkan Pembantu jururawat yang anda rasa empati, memberi gambaran keseluruhan hierarki keperluan Maslow’s. Semasa inservice, mengkaji tahap lima keperluan asas manusia, bagaimana peringkat yang berkaitan antara satu sama lain dan bagaimana penyakit mempengaruhi seseorang tempat di dalam hierarki. Dengan pemahaman yang lebih mendalam apa yang membuatkan orang “Tandakan”, mati anda akan cemerlang menyediakan penjagaan holistik, berpusatkan klien.

10. Bercakap tentang penjagaan berkesan kos
Manakala kecekapan kos adalah sentiasa penting dalam penjagaan kesihatan, ia adalah terutamanya penting dalam ekonomi hari ini. Merancang satu inservice yang menyediakan tips yang praktikal bagaimana jururawat Pembantu boleh menjimatkan wang sepanjang penjagaan pelanggan harian mereka. Pastikan untuk merangkumi bagaimana untuk mengurangkan sisa buangan dan bagaimana pengurusan masa, jangkitan berkaitan penjagaan kesihatan dan perubatan kesilapan memberi kesan garis bawah. Terkemuka CNAs tahu bahawa penjimatan wang hari bermakna syarat-syarat bekerja yang lebih baik esok!

Cuba menggabungkan beberapa topik tersebut ke dalam Jadual inservice semasa anda dan lihat apa yang berlaku. Apabila pendidikan inservice melangkaui norma, ia menggerak pemikiran kritikal, meningkatkan kualiti penjagaan pelanggan, dan menggalakkan profesionalisme pihak anda mati.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *