10 Discredited atau teruji Hiv ‘penawar’

10 Discredited atau teruji Hiv ‘penawar’

Ia didokumenkan bahawa terdapat tiada penawar perubatan disahkan untuk HIV dan AIDS. Manakala penyelidik terus membuat kemajuan ke arah mendapatkan penawar, tiada sentiasa akan menjadi beberapa rawatan discredited dan conmen yang cuba untuk membuat sedikit wang dari belakang rakyat keadaan terdesak. Berikut adalah 9 orang-orang yang lebih luar biasa, serta satu yang masih belum disahkan luar yang telah rumbling pada 8 tahun…

Pemulihan yang luar biasa daripada Andrew Stimpson

Anecdotally, Terdapat banyak kes-kes orang-orang yang secara spontan pulih tanpa sebab apa-apa, tetapi pada November 2005, dua akhbar British pecah kisah Andrew Stimpson. Pada Mei 2002, Stimpson menjalani ujian HIV dan didiagnosis sebagai positif. Pada bulan Ogos tahun itu, beliau telah menjalani dua ujian lanjut – kedua-duanya disahkan diagnosis asal. Ujian beban virus menunjukkan virus untuk kuantiti yang rendah, jadi beliau telah ditetapkan ubat antiretroviral, tetapi mengambil suplemen vitamin kesukarelaan beliau sendiri.

14 bulan kemudian, berasa menghairankan sihat beliau diuji sekali lagi dan didapati mempunyai antibodi HIV tidak dalam aliran darah – dua susulan ujian mengesahkan perkara ini. Selepas cuba untuk menyaman hospital-hospital yang salah telah didiagnosis kepadanya, ia telah disahkan bahawa tiada tiada berkawal, dan sampel darah asal beliau adalah retested – hanya untuk mencari satu lagi positif.

Dia pergi untuk susulan percubaan pada tahun 2006 untuk melihat jika dia memegang jawapan penawar Nya, tetapi tiada berita telah muncul sejak. Walaupun 3 positif palsu adalah sangat tidak mungkin, banyak saintis masih mencari penjelasan yang lebih munasabah daripada penawar – dan penjelasan vitamin secara umumnya dianggap karut (ramai orang di seluruh dunia mengambil vitamin dan mineral tambahan, dan terdapat tiada bukti yang menunjukkan ia membantu menyembuhkan jangkitan HIV.)

Menyembuhkan AIDS Presiden Jammeh

Pada Januari 2007, Presiden Jammeh daripada Gambia membuat tuntutan bahawa beliau boleh menyembuhkan asma dan HIV/AIDS dengan satu hari rawatan. Dia berjanji bahawa di antara 3 dan 30 hari untuk ujian HIV akan menunjukkan keputusan negatif. Rawatan ini melibatkan herba yang dicampurkan ke dalam pes hijau dan teh kuning pucat, bersama-sama dengan kuasa doa.

Walaupun Presiden Gambian masih meneruskan rawatan, keputusan telah dipenuhi dengan keraguan – sekurang-kurangnya dua pesakit telah meninggal dunia, dan lain-lain yang banyak menunjukkan tiada peningkatan. Orang-orang yang menunjukkan ujian beban virus yang tidak dapat dikesan mungkin juga telah mengambil ubat antiretroviral sebelum rawatan, yang sering meninggalkan virus yang tidak dapat dikesan. Persatuan Antarabangsa AIDS telah dilabelkan “tidak beretika” Gambia, pergantungan kepada program yang belum dicuba dan menyifatkan keputusan ini untuk mengambil pesakit dari ubat antiretroviral “mengejutkan dan tidak bertanggungjawab”

Dr Sebi

Dr. Sebi ditangkap pada tahun 1987 dan sekali lagi pada tahun 1997 untuk penerbitan Kesihatan palsu dan mengamalkan perubatan tanpa lesen, tetapi yang tidak berhenti banyak dibawa oleh beliau “elektrik makanan” yang menuntut untuk menyembuhkan AIDS, kanser dan lain-lain. Penawar ajaib, yang datang dengan tiada bukti boleh disahkan, adalah campuran ekstrak daripada tumbuhan yang mendakwa untuk membuang mucous – yang Sebi percaya punca AIDS apabila terjejas.

Ubhejane

Ubhejane adalah cecair coklat yang dibuat daripada 89 herba yang terdapat di Afrika Selatan, dicipta oleh Zeblon Gwala. Ujian manusia yang ketat telah menunjukkan tiada bukti ini memperbaiki keadaan mereka yang mempunyai keputusan ujian HIV positif, tetapi yang tidak berhenti di Gwala pekerja yang menyifatkannya sebagai penawar untuk AIDS. Pihak pembangkang di Afrika Selatan telah mencuba untuk mendakwa Gwala penipuan, dan tempahan dalam pengiklanan piawaian pihak berkuasa Afrika Selatan menuntut pengeluaran untuk advert yang dengan bongkaknya bahawa dadah meningkatkan imuniti dan mengurangkan muatan virus.

Colloidal Silver

Perak Koloidal adalah penggantungan daripada zarah di Perak yang kecil dan di dalam air. Ia boleh membunuh kuman dalam keadaan makmal, tetapi itu tidak bermakna bahawa ia manfaat penghidap HIV seperti yang telah dicadangkan. Di atas hakikat bahawa terdapat tiada bukti bahawa ia berfungsi sebagai penawar, mengambil Colloidal Silver boleh menjadi sangat bahaya. Ia menyalahi undang-undang di Amerika, boleh menyebabkan perubahan warna kulit tidak boleh bluish-kelabu (argyria) dan dalam dos yang besar boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, masalah perut, sakit kepala, keletihan, kerengsaan kulit dan masalah saraf.

Virodene

Dalam akhir 1990-an, Virodene dilihat sebagai berpotensi penawar untuk AIDS dan telah disokong oleh ahli-ahli kerajaan Afrika Selatan. Kajian makmal telah menunjukkan bahawa bahan kimia itu (berdasarkan dimethylformamide pelarut yang industri) tidak memusnahkan HIV atau menghalang Replikasi dengan, dan kajian hanya pada manusia menunjukkan ia tidak mengurangkan muatan virus dan hanya sedikit menjejaskan sistem imun. Dimethylformamide dalam bentuknya yang asal adalah bahan toksik dan pekerja dinasihatkan untuk mengelakkan hubungan dengan kulit kerana ia boleh menyebabkan kerosakan hati yang serius!

Ozon

Ozon adalah satu bentuk gas oksigen yang tidak stabil – ia ini telah dianggap sebagai penawar bagi pelbagai penyakit serta bagi mereka yang telah menjalani ujian HIV yang kembali positif. Jua bentuk ia diambil melalui – disuntik, digunakan untuk ekstrak darah atau ditelan – gas telah menunjukkan tiada kesan ke atas jangkitan HIV. Ia adalah menyalahi undang-undang di Amerika bagi peruncit untuk membuat tuntutan Kesihatan tentang penjana ozon.

Dr Hulda Clark HIV Zapper

Dr Hulda Clark – yang tidak benar-benar memegang lesen perubatan – menggalakkan untuk ‘elektrik zapper’ yang dia mendakwa boleh memusnahkan parasit, bakteria dan virus dalam badan dengan menjana elektrik voltan rendah. Tiada kajian betul zapper yang telah dijalankan, tetapi memandangkan Dr Clark telah berada dalam kesusahan untuk mengamalkan perubatan tanpa lesen di kedua-dua Amerika Syarikat dan Mexico, dan percaya bahawa HIV berasal dari cacing usus dan boleh hadir dalam siput, anda benar-benar ingin mengambil kesempatan pada ubat dia?

Dr. Gary R. Davis’ kambing Serum

Apabila seekor kambing kelihatan Dr. Gary R. Davis dalam mimpi, beliau percaya bahawa untuk serum kambing adalah penawar untuk HIV. Dia tidak dapat menjalankan ujian di Amerika atau Ghana kerana melanggar undang-undang, tetapi seorang wanita mencuri sampel serum daripada jawatannya dan menggunakannya pada anaknya. Walaupun banyak laporan kepada sebaliknya, anak perempuan disahkan dalam satu temu bual pada tahun 2006 bahawa rawatan yang telah berjaya dan bahawa ujian HIV seterusnya telah memberi hasil yang positif.

Jeremiah Abalaka

Bersama-sama dengan semua ini discredited penawar, ada yang telah rumbling pada tanpa kelulusan yang saintifik selama 8 tahun kini. Pada bulan Mei 2000, BBC melaporkan pada Jerimiah Abalaka, seorang doktor Nigeria yang mendakwa telah menemui ubat dan vaksin terhadap virus HIV yang ditakuti. Selepas mengubati orang 29, Abalaka berjanji kertas di atasnya tidak lama lagi- dan juga mendakwa telah disuntik dirinya dengan HIV positif darah enam kali untuk membuktikan kejayaan beliau vaksin.

Apabila kertas saintifik telah diterbitkan, ia muncul bahawa vaksin yang dibangunkan dari darah pesakit HIV dan Abalaka mendakwa bahawa ia juga dihapuskan antibodi Hepatitis B dan C, dan gejala-gejala malaria bilangan pesakit bertambah baik. Saintis baru diterangkan idea vaksin sebagai ‘munasabah’ pada tahun 2004, tetapi sehingga kini ia tidak disahkan di luar kertas itu sendiri. Saga terus rumble terakhir, dan yang terakhir saya mendengar Abalaka adalah beberapa di Nigeria Akademi Sains untuk pemutus keraguan atas pelalian.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *