10 Ahli-ahli sains terkenal wanita

10 Ahli-ahli sains terkenal wanita

Sains, matematik dan teknologi lama telah dianggap menjadi forte lelaki; Walau bagaimanapun, sumbangan wanita kepada kemajuan bidang ini semata-mata tidak boleh diabaikan. Terdapat beberapa saintis wanita diraikan dan terkenal yang membuat penemuan penting dan Rekacipta dalam pelbagai bidang sains.

Ramai saintis ini dilahirkan pada masa Bilakah ia dianggap kufur bagi seorang wanita untuk keluar dari peranan pembuat ibu, isteri dan rumah tradisional. Walau bagaimanapun, mereka berjuang banyak kemungkinan untuk mencapai beberapa pertama, kerja-kerja ramai wanita-wanita ini telah diiktiraf dan sumbangan diterima luas tersebar penghargaan. Di sini adalah melihat beberapa saintis terkenal wanita ini dan pencapaian mereka

1. Madame Curie (Marie Curie): salah seorang saintis wanita yang paling terkenal era moden, Marie Curie bekerja di Poland dan Perancis. Beliau telah memainkan peranan penting dalam mewujudkan jenis beta sinaran dan keradioaktifan. Tumpuan adalah wanita pertama untuk mendapatkan PhD di Eropah dan juga wanita pertama penerima Hadiah Nobel yang dia telah memenangi Hadiah pada satu masa yang lebih banyak. Beliau menemui beberapa unsur radioaktif yang termasuk radium dan polonium dan penggunaan radioaktif dalam rawatan bagi kanser adalah disebabkan oleh usaha-usaha beliau dalam bidang ini. Beliau juga mempunyai perbezaan dalam Profesor wanita pertama di Sorbonne.

2. Trotule Salerno: beliau adalah saintis Itali, terkenal dalam bidang Obstetrik dan Ginekologi. Trotule telah menulis beberapa buku teks kesihatan wanita yang telah digunakan selama beratus-ratus tahun oleh pakar-pakar perubatan dunia ke atas. Pemikiran beliau sering dianggap radikal pada masa termasuk cadangan mengenai lelaki yang mengalami isu-isu kesuburan yang menuju ke tdk beranak dalam pasangan dan penggunaan opiates untuk sakit buruh yang membosankan.

3. Rachel Carson: sebuah persekitaran yang terkemuka, Carson mengkaji kesan DDT sistem air serta tanaman. Dia dinamakan untuk dalam ekologi Dewan Kemasyhuran dan dianggap sebagai salah satu yang paling berpengaruh untuk abad ke-20.

4. Maria Mayer: Maria adalah ahli fizik Jerman yang ditentukan dalam struktur atom shell, konfigurasi shell Atom dan penempatan elektron dalam Cangkerang. Kecil atom model yang digunakan untuk menjelaskan struktur kesombongan yang dilihat dalam bilik darjah merentasi dunia berdasarkan model beliau. Beliau turut bertanggungjawab terhadap penemuan proses yang digunakan untuk memisahkan isotop uranium yang mana beliau telah dianugerahkan Hadiah Nobel dan oleh itu ciptaan bom atom boleh e yang disebabkan oleh penemuan beliau.

5. Jane Goodall: seorang saintis wanita yang sangat terkenal, Goodall dilahirkan di England dan dan dikenali ekologi dan primatologist. Dia belajar chimpanzees Gombe Afrika selama tiga dekad dan mendapati penggunaan alat antara haiwan. Walaupun hari ini, dia menghabiskan masa setiap tahun yang memerhatikan beliau primat subjek yang menyeluruh

6. Ada Lovelace: Lahir anak perempuan kiraan, Ada adalah berminat dengan matematik; Beliau dianggap sebagai peneraju dalam bidang teknologi komputer dengan sumbangan beliau untuk memahami perjalanan enjin analisis dan enjin yang berbeza dan bagaimana mereka boleh mengira nombor Bernoulli.

7. Suhaidah Franklin: beliau adalah seorang ahli fizik, ahli molekul dan ahli kimia. Beliau mendapati struktur heliks DNA helai; Walau bagaimanapun, usaha beliau adalah sebahagian besarnya unacknowledged semasa hayat beliau. Dia menggunakan kristalografi untuk mengambil gambar dalam versi B molekul yang membantunya untuk menentukan bentuk heliks DNA strand.

8. Rachel Zimmerman: seorang saintis Kanada, akhirnya, mereka beransur mencipta pencetak Blissymbol. Peranti yang membantu orang-orang yang akan ditimpakan pula dengan kecacatan yang teruk yang memberi kesan kepada keupayaan mereka untuk bercakap, berkomunikasi. Pesakit-pesakit yang menderita daripada penyakit-penyakit akut seperti Celebral Palsi boleh menggunakan peranti menuding kepada simbol-simbol pada pad khas yang kemudiannya diterjemahkan kepada bahasa bertulis.

9. Gertrude Elien: dia adalah seorang saintis yang terkenal Amerika Syarikat yang memainkan peranan penting dalam menemui beberapa anti ubat kanser. Sumbangan beliau dalam bidang penyelidikan barah beliau memenangi Hadiah Nobel. Walaupun hari ini, banyak ubat-ubatan yang ditemui oleh Elien sedang digunakan untuk merawat pelbagai jenis kanser.

10. Alessandra Gillani: dilahirkan pada 1307, Gillani adalah seorang anatomist dan pakar bedah; Beliau berkhidmat beberapa tahun membantu Luzzi de Mondino, secara meluas diiktiraf sebagai ‘Bapa Anatomy’. Beliau telah bertanggungjawab merintis teknik menyuntik cecair yang berwarna untuk mengesan saluran darah dan sistem peredaran darah.

Senarai ini tidak begitu menyeluruh, sehari-hari yang lebih ramai wanita akan beralih ke arah kerjaya dalam Sains dan ia tidak akan lama sebelum kita melihat beberapa tambahan kepada senarai ini untuk saintis wanita yang mempunyai tanda di dunia Sains.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *